RECENSIE: Train to Busan

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Train to Busan is geen doorsnee zombiefilm. En als ik ergens niet van hou, zijn het wel zombiefilms of -series, maar voor deze film hoef je helemaal niet van zombiefilms te houden. Je moet echter wel tegen bloed, spanning en actie kunnen, want dat komt er heel veel in voor.

Seok-woo komt emotieloos over en is zo verslaafd aan zijn werk, dat hij regelmatig zijn té schattige dochter Soo-an aandacht vergeet te geven. Als Soo-an dan ook jarig is, heeft ze maar één wens: met de trein naar haar moeder in Busan. Haar vader gaat met tegenzin mee en belt terwijl hij in de trein zit met zijn werk, in de veronderstelling dat hij voor de lunch terug zal zijn. Terwijl in het land een onbekend virus uitbreekt, waarna mensen in bloeddorstige zombies veranderen, lijkt de trein naar Busan in eerste instantie een veilige plek. De passagiers hebben nog niks door van een eventueel virus, maar dat verandert al snel als er een geïnfecteerd meisje de trein binnenglipt, nog net voor de deuren zouden sluiten.

De passagiers zijn nu officieel hun leven niet meer veilig en moeten er alles aan doen om te overleven. Al snel komt Seok-woo erachter dat de zombies niet kunnen zien in het donker, hierdoor kunnen de nog niet-besmette passagiers zich makkelijker verplaatsen van coupé naar coupé. Tijdens deze reis leert Seok-woo dat het soms belangrijker is om een ander te helpen dan alleen maar te denken aan jezelf. Intussen zijn alle tussenstations in quarantaine en lijkt alleen Busan nog bereikbaar.

Regisseur Sang-ho Yeon heeft de treinreis van begin tot eind tot een heuse achtbaanrit weten om te toveren, waarbij je letterlijk vol spanning de gehele rit op het puntje van je stoel zit, ik tenminste. Er wordt geschakeld tussen verschillende scènes: van gruwelijke tot zielige en ontroerende, maar ook grappige scènes. Door de verschillende, belangrijke personages kan iedereen zich makkelijk identificeren. Belangrijke lessen over onder andere ouderschap, verschillende klassen en corruptie komen aan bod in deze film.

Kortom, Train to Busan is geen normale zombiefilm, maar wel een film die je gezien moet hebben als je van horror, spanning en actie houdt en tegelijkertijd ook een gevoelsmens bent!