Waarom ben ik dit blog ooit begonnen?

Dit was een van mijn eerste blogposts.

Er is weinig specifiek onderzoek gedaan naar vrouwen in de journalistiek. Echter, in 1986 kwam het onderzoek ‘Voor zover plaats aan de perstafel’ uit op initiatief van Stichting Vrouw en Media (SVM). Uit het onderzoek bleek dat de krant een ‘meneer is, in alle betekenissen van het woord’. Journalistiek was destijds echt een mannenberoep: negen op de tien journalisten was een man.

Bovendien waren masculiene waarden en normen, zoals de verwachting van veel beschikbaar zijn, erg dominant in de redactiecultuur. Vrouwen moesten naast hun werk ook vaak thuis voor de kinderen en het huishouden zorgen, waardoor ze niet altijd beschikbaar konden zijn.

Maar de man-vrouw verhoudingen in de journalistiek zijn door de jaren heen wel een beetje veranderd en enigszins verbeterd. Uit cijfers van 2010 blijkt dat ongeveer 36 procent van de journalisten van alle media (dus niet alleen kranten) een vrouw is. Ook op de journalistieke opleidingen zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Toch blijft het aandeel het laatste decennium schommelen rond die 36 procent. Ik ben erg benieuwd hoe dit komt.

De komende weken hou ik dan ook een journalistiek blog bij over jonge powervrouwen in de journalistiek. In mijn column leg ik uit wat ik versta onder ‘powervrouwen’. Mijn centrale vraag bij dit blog is: welke factoren hebben invloed op het succes van jonge vrouwen in de journalistiek? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, wil ik bijvoorbeeld gaan kijken hoe je als jonge vrouw succesvol kan worden in een nog steeds iets dominantere mannenwereld, waar je allemaal (zowel man als vrouw) tegenaan kan lopen, wat er wellicht nog beter geregeld moet worden en wat er allemaal nog meer bij komt kijken.

Mijn naam is Shivani Boer,  ik ben 22 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses in dit vakgebied liggen vooral bij schrijven, presenteren en radio maken. Dat wil ik dan ook terug laten komen in dit blog. Los van dit blog probeer ik natuurlijk zoveel mogelijk ervaring op te doen. Zo ben ik bijvoorbeeld redactielid bij Utrecht College Tour (de lokale variant van College Tour op tv) en hoofdredacteur van een nieuw online vrouwenplatform: It’s Only 4 Women. Vooral door dit laatste ben ik op het idee gekomen om te bloggen over ‘powervrouwen in de journalistiek’.

© Victor Lacken
© Victor Lacken

Lijkt mijn blog je interessant en ben je benieuwd naar welke factoren er invloed hebben op het succes van jonge vrouwen in de journalistiek? Houd dan de komende weken dit blog goed in de gaten!

Heb je vragen of tips? Contact opnemen kan via Facebook of door een mail te sturen naar shivani.boer@student.hu.nl.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *