Welke factoren hebben invloed op het succes van jonge vrouwen in de journalistiek?

De afgelopen negen weken heb ik mijn volle aandacht geschonken aan dit blog. Ik ging opzoek naar het antwoord op mijn hoofdvraag: welke factoren hebben invloed op het succes van jonge vrouwen in de journalistiek? Middels een hoop interviews afgenomen te hebben, waarbij ik mensen uit het vak gesproken heb, kan ik één ding met zekerheid zeggen: je bent toch echt 100% zelf verantwoordelijk voor je eigen succes.

Belangrijke factoren
Er zijn echter wel degelijk een aantal factoren die invloed hebben op jouw succes als jonge vrouw in de journalistiek, hier kwam ik achter tijdens de interviews. Allereerst is het belangrijk dat je goed bent in wat je doet of wat je wilt gaan doen. Je hoeft echt niet meteen de beste te zijn, want al gaandeweg kan en zal je een hoop leren, maar je moet wel ‘goed’ zijn. Daarnaast is het van belang dat je jezelf onderscheidt en dat is best lastig, want je bent vast en zeker niet de enige die bijvoorbeeld presentatrice of documentairemaakster wilt worden. Bovendien is het belangrijk dat je jezelf gaat promoten, oftewel dat je jezelf dus ‘zichtbaar’ maakt en een goed netwerk opbouwt. In principe geldt wat ik hierboven schrijf voor elk beroep.

Mannen vs. Vrouwen
Overigens vielen me wel een aantal dingen op terwijl ik dit blog over vrouwen in de journalistiek bijhield. Ik dacht eerst altijd dat er meer mannen dan vrouwen in de journalistiek te vinden waren. Dat is zeker zo als je kijkt naar de topfuncties, daar zijn amper vrouwen te vinden. Ook oudere vrouwen en journalisten met een andere etnische achtergrond zie je niet veel in de journalistiek. Maar over het algemeen zijn de man-vrouwverhoudingen vergeleken met vroeger wel ongeveer gelijk nu, los van de topfuncties, leeftijden en etnische achtergronden.

Diversiteit
Tot slot viel me op dat ‘diversiteit’ in elk interview terugkwam. Iedereen pleit ervoor, maar vooralsnog wordt er niet veel aan gedaan. Ik hoop dat we als toekomstige vrouwelijke journalisten, ongeacht afkomst en leeftijd, een verschil zullen maken in de journalistiek.