‘Bij nieuws denk ik aan vrouwen’

Vorige week deed ik een oproep aan jullie om mijn enquête in te vullen, zodat ik kon achterhalen wie nou precies mijn doelgroep is. Daar heb ik dankzij mijn enquête nu een veel beter beeld van.

Van de 46 ondervraagden bleek namelijk het overgrote deel vrouw te zijn (78,26%). Op zich keek ik daar niet zo heel raar van op aangezien ik mijn blog over ‘powervrouwen in de journalistiek’ hou. Maar ik kan dus met zekerheid zeggen dat ik voor het grootste gedeelte schrijf voor vrouwen. Bovendien is de jongste lezer 18 en de oudste 61 jaar.

“Er zitten meer mannen dan vrouwen aan de journalistieke top.” Hier was 67,39% het mee eens. De ondervraagden vulden in waarop ze dat antwoord baseerden. Enkele antwoorden waren:

‘Omdat je veel meer mannelijke journalisten tegenkomt in kranten en in het nieuws, maar je ziet daar tegenwoordig wel steeds meer verandering in.’

‘Ik weet niet óf het zo is, maar als het om een talkshow gaat of iets dergelijks zitten er meer mannen dan vrouwen aan tafel.’

‘Je ziet maar weinig vrouwen in leidinggevende posities in de journalistiek!’

‘Negen van de tien keer zie ik mannelijke journalisten in de media.’

‘Er werken meer mannen in de journalistiek en over het algemeen staan er meer mannen aan de top.’

Maar iets minder dan de helft was het toch oneens, enkele antwoorden waren:

‘Zie veel stukken door vrouwen geschreven in kranten, tijdschriften en online-platforms.’

‘Bij nieuws denk ik aan vrouwen.’

‘Ik zie/lees veel diversiteit, het precieze aantal weet ik niet, maar er is volgens mij genoeg verscheidenheid.’

De meningen hierover zijn dus lekker ‘schurend’, zoals ze dat in journalistieke termen zeggen.

Daarnaast vroeg ik me af welke namen er als eerste in jullie opkwamen als je denkt aan ‘powervrouwen in de journalistiek’. Een aantal namen van vrouwelijke journalisten in Nederland die genoemd waren, zijn: Eva Jinek, Dionne Stax, Dione de Graaff, Margriet van der Linden, Sheila Sitalsing, Birgit Donker, Asha ten Broeke, Rachel Franse, Sunny Bergman, Geraldine Kemper, Sacha de Boer, Barbara Barend, Dominique van der Heyde, Annechien Steenhuizen en Nathalie Huigsloot. Maar ook buitenlandse journalisten werden genoemd, zoals Oprah Winfrey, Megyn Kelly, Oriana Fallaci en Christiane Amanpour.

Ook wilde ik weten welke blogonderwerpen jullie aanspraken:

schermafbeelding-2016-12-13-om-00-48-02
© De onderwerpen waar jullie meer over zouden willen weten.

Tot slot vroeg ik me af waarover jullie meer zouden willen weten met betrekking tot dit blog over (jonge) succesvolle vrouwen in de journalistiek. Het was een open vraag, dus de antwoorden waren verschillend. Zo zouden jullie bijvoorbeeld meer interviews en succesverhalen willen lezen. Ook de kracht van een jonge succesvolle journalist en hoe je dat dan wordt, welke obstakels je tegenkomt in je carrière, waarom je bepaalde keuzes maakt of niet en wat je doel is, werden er in de antwoorden genoemd. En tot slot wilden ondervraagden weten hoe je als journalist elke dag je nieuws vergaart en hoe je alles weet te combineren met het alledaagse leven.

Ik zal jullie antwoorden grotendeels zeker meenemen in mijn blog, dus houd ‘m goed in de gaten!