Karin de Bok © ANP
We hebben één powervrouw in de journalistiek minder… Karin de Bok, hoofdredacteur televisie van de VPRO, is donderdag 19 januari op 55-jarige leeftijd overleden. Volgens haar man, Emile Fallaux, leed De Bok aan een zware depressie en heeft ze zelf een ‘uitweg‘ gekozen. De Bok werkte al sinds 1985 voor de VPRO en zag deze omroep dan ook als ‘haast familie’, zei ze in een interview met Villamedia afgelopen zomer.
De omroep schrijft het volgende op hun website:
Binnen de VPRO heerst grote verslagenheid na dit tragische en onverwachte nieuws. Karen de Bok droeg de VPRO in haar hart en met haar verliest de omroep een geliefde collega en een bijzondere vrouw.
Toen Karen in 2008 hoofdredacteur televisie werd, werkte ze al 24 jaar voor de VPRO als programmamaker en eindredacteur. Zij begon haar loopbaan bij de NOS en RTV Rijnmond, waarna zij in 1984 verslaggever werd voor het legendarische VPRO-radioprogramma Het Gebouw. Later breidde zij haar werkzaamheden uit naar live gesprekken en marathoninterviews. Daarnaast voerde ze de eindredactie over radioprogramma’s als Michelangelo en VPRO aan de Amstel.
In 1997 verlegde zij haar activiteiten naar televisie, waar zij als programmamaker onder meer tekende voor het filmprogramma Stardust, VPRO Thema-avonden en verscheidene documentaires voor Tegenlicht. Karen was eindredacteur van Zomergasten met Adriaan van Dis en Wintergasten. In 2007 was zij projectleider van de themaweek over democratie Wij zijn de baas.
Onder Karens hoofdredacteurschap (tot 2011 samen met Frank Wiering en sindsdien samen met Stan van Engelen) reikte VPRO-televisie tot grote hoogte. In de jaren 2008-2016 won de VPRO tot vier keer toe de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma. Onder haar leiding werden onder meer de succesvolle reisseries zoals Van Dis in Afrika, Van Moskou tot Magadan of Langs de oevers van de Yangtze ontwikkeld, waarmee de VPRO de laatste jaren school maakte.
Karen had een neus voor talent en een bijzonder scherpe blik voor kwaliteit. Of iets goed was of niet, daarover twijfelde zij nooit lang. Zij koppelde een volstrekte no-nonsensementaliteit en een gezonde allergie voor managementtaal aan een natuurlijke autoriteit; bijzondere eigenschappen die alleen overtroffen werden door haar lieve, attente en warme persoonlijkheid.
Om even terug te komen op het interview wat De Bok afgelopen zomer met Villamedia had… In dit interview vertelde ze dat het een van haar speerpunten was om meer vrouwen op televisie te krijgen. Een stuk uit het interview:
In 2008 zei je in Opzij er een speerpunt van te maken meer vrouwen op tv te krijgen.
‘Ik ben naïef begonnen en dacht: hup, laten we dit even oplossen. Marcia Luyten is eerst presentator geworden van Nederland van Boven, daarna van Buitenhof. Britta Hosman en Djoeke Veeninga maakten reisseries. Maar het gaat langzaam, en dat vind ik jammer. Ik doe ontzettend mijn best, maar we merkten het onlangs nog weer met Zomergasten: heel veel vrouwen willen niet. Ik heb zelf ook een tijdje eindredactie gedaan voor Zomergasten, en toen merkte ik ook al dat vrouwen veel bescheidener zijn.’Dus alle mythes kloppen eigenlijk gewoon; ze zijn er niet of ze willen niet.
‘Ja. Ik heb zelf ook wel programma’s gepresenteerd voor tv, maar ik ben nu ouder, ik weet niet of ik dat nog zou doen. Het is moeilijk voor vrouwen hoor, ouder worden op televisie. Je wordt zoveel meer op je uiterlijk beoordeeld dan mannen. Dat is nou eenmaal zo. Dan kun je denken: het maakt me allemaal geen klap uit, maar ik ben persoonlijk heel blij dat ik met de positie die ik nu heb, niet meer voor de camera hoef. Want je moet er maar tegen kunnen.’
Ik had De Bok graag willen interviewen voor mijn blog, omdat ze als ‘powervrouw in de journalistiek’ tussen allemaal mannen wel even tv-baas van de VPRO was, maar dat mocht helaas niet baten. Ik sprak met journalist Marga Miltenburg over De Bok en zij zei het volgende:
“Wij vormen met bepaalde instanties allianties voor meer vrouwen in beeld en daar hoorde Karin de Bok vanuit de VPRO ook bij. Ik heb Karin daar weleens over gesproken tijdens vergaderingen. Het is dan ook enorm triest dat zo’n gezichtsbepalende vrouw er niet meer is. Deze topvrouw was erg geliefd.”
Rust zacht, mevrouw De Bok.