Mijn naam is Shivani Boer, ik ben 25 jaar en afgestudeerd aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Het was nooit eerder in me opgekomen dat ik van mijn passie ooit mijn werk zou kunnen maken, totdat ik in 2015 begon aan de School voor Journalistiek. Vanaf dag één wist ik dat ik hier op de juiste plek zat. Ik heb het geluk dat ik, net zoals veel journalisten, ontzettend leer- en nieuwsgierig ben en alles wil weten. Mijn studie verliep dan ook redelijk volgens plan en de SvJ heeft mij de basisvaardigheden geleerd waarover een goede journalist moet beschikken, zoals nóg beter kunnen schrijven, interviewen, spreken, research doen, filmen en editen.
In het derde jaar volgde ik de mediumredactie RTV en kwam ik erachter dat ik tv maken ook heel leuk vond. Dat had invloed op de keuze voor mijn eerste stageplek, die liep ik bij het televisieprogramma RTL Boulevard. Daar kon ik televisie maken én schrijven. Zo schreef ik de presentatieteksten en artikelen voor op de site, maar dook ik ook in verhalen voor op de plank. De combinatie van alle werkzaamheden vond ik ontzettend leuk en de plek was heel leerzaam.
Daarna ben ik gaan freelancen en schreef ik mezelf in bij de Kamer van Koophandel, onder de naam Miss Journalist. Om aan opdrachten te komen, heb ik mezelf een paar keer moeten ‘verkopen’. Met resultaat: voor een aantal opdrachtgevers werk ik nog steeds, zoals Bruid & Bruidegom Magazine en voor Viva, Story en Flair. Na het freelancen heb ik mijn tweede stage gelopen. Ditmaal bij NOS Stories, het jongerenplatform van de NOS. Hier heb ik video’s gemaakt die soms wel honderdduizenden keren bekeken werden, schreef ik veel artikelen voor de site van NOS Stories en NPO 3 en ben ik een aantal keer mee geweest op schoolbezoek. Wederom een ontzettend leuke en leerzame stageplek, waar ik veel in het diepe ben gegooid en enorm veel geleerd heb.
Wat voor journalist ben ik?
Het afstuderen aan de SvJ heeft mij laten inzien wat voor journalist ik wil zijn. Ik had altijd wel een idee daarover, maar door het stagelopen en freelancen was ik dat een beetje vergeten, omdat ik vooral het actuele nieuws najaagde. Voor sommige freelance-opdrachten zal ik dat voorlopig nog wel blijven doen, maar daarnaast stort ik me ook graag op één onderwerp tegelijk. Of dat nu een persoonlijk verhaal over een verloofd poly-trio is of een groot onderzoek naar complottheorieën: ik wil een verhaal zo compleet mogelijk vertellen en dat kan het beste als ik me er volledig in verdiep. Als journalist ben ik dan ook altijd op mijn hoede van wat er gebeurt in de wereld om mij heen. Daarnaast kan ik me goed inleven in een ander en stel ik mensen makkelijk op hun gemak, waardoor ik met mijn oprechte interesse aan de meest inspirerende verhalen kom.
De geschiedenis van Miss Journalist
Dit blog is in 2016 begonnen als opdracht van school, waarin ik acht weken lang moest bloggen over een actueel journalistiek onderwerp. Destijds koos ik er dan ook voor om te bloggen over ‘powervrouwen’ in de journalistiek. In mijn column leg ik uit wat ik daaronder versta.
Er was destijds weinig specifiek onderzoek gedaan naar vrouwen in de journalistiek. Echter, in 1986 kwam het onderzoek ‘Voor zover plaats aan de perstafel’ uit op initiatief van Stichting Vrouw en Media (SVM). Uit het onderzoek bleek dat de krant een ‘meneer is, in alle betekenissen van het woord’. Journalistiek was destijds echt een mannenberoep: negen op de tien journalisten was een man.
Bovendien waren masculiene waarden en normen, zoals de verwachting van veel beschikbaar zijn, erg dominant in de redactiecultuur. Vrouwen moesten naast hun werk ook vaak thuis voor de kinderen en het huishouden zorgen, waardoor ze niet altijd beschikbaar konden zijn.
Maar de man-vrouw verhoudingen in de journalistiek zijn door de jaren heen wel een beetje veranderd en enigszins verbeterd. Uit cijfers van 2010 blijkt dat ongeveer 36 procent van de journalisten van alle media (dus niet alleen kranten) een vrouw is. Ook op de journalistieke opleidingen zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Toch blijft het aandeel het laatste decennium schommelen rond die 36 procent. Hoe komt dit?
Mijn centrale vraag bij dit blog was: welke factoren hebben invloed op het succes van jonge vrouwen in de journalistiek? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, ben ik gaan kijken hoe je als jonge vrouw succesvol kan worden in een nog steeds iets dominantere mannenwereld, waar je allemaal (zowel man als vrouw) tegenaan kan lopen, wat er wellicht nog beter geregeld moet worden en wat er allemaal nog meer bij komt kijken. Alles lees je daarover terug op mijn blog.
Heb je vragen of tips? Contact opnemen kan hier.